Het Ijzeren Gordijn 

 

Na de Tweede Wereldoorlog ontstonden er twee verschillende invloedssferen in Europa. Daarom werd Europa opgedeeld in 2 delen gescheiden door een Ijzeren Gordijn.  Het Ijzeren gordijn moest het oostelijk communistisch blok scheiden van een democratisch westelijk blok. Hierdoor werd ook Duitsland in 2 delen gesplitst door die ijzeren gordijn waarbij de ene helft tot de communistische landen behoort en de andere helft niet. Oost-Duitsland is armer: hun economie is slecht en de mensen hebben geen vrijheid meer.

 

Ook Berlijn werd in 2 delen gesplitst: Oost-en West Berlijn. 

Het Ijzeren Gordijn bestond uit een muur gemaakt van prikkeldraadhekken , wachtposten en verschillende uikijktorens. 

Het was voor de inwoners van het Warschaupact onmogelijk om vanuit het Oosten naar het Westen te vluchten. Westerlingen mochten de grens in speciale gevallen wel oversteken, echter beperkt door een aantal strikte voorwaarden.

Het einde van het IJzeren Gordijn viel samen met het einde van communistische heilstaten in het Oosten. Hongarije was het eerste land dat een einde maakte aan het IJzeren Gordijn in mei 1989. Door de gaten die ontstonden in het IJzeren Gordijn kozen er veel mensen voor om te vluchten naar het Westen. De val van de Berlijnse Muur bleek uiteindelijk de doodsteek voor het communistische blok.

Maak jouw eigen website met JouwWeb